De knie is opgebouwd uit verschillende structuren: botten, kraakbeen, pezen, banden, spieren, slijmbeurzen en gewrichtskapsel, een hele mond vol!
Dit alles draagt bij aan de stevigheid en beweeglijkheid van het menselijk lichaam. De belangrijkste bewegingen die een knie kan maken zijn strekken en buigen, waarbij de knie in gebogen positie ook nog eens kan draaien. Het kniegewricht zelf wordt gevormd door het dijbeen aan de bovenkant en het scheenbeen aan de onderkant. Het losse botje boven op de knie is een de knieschijf.
De gewrichtsvlakken worden met een laag kraakbeen bedekt, zodat de botten niet tegen elkaar aan schuren. Het kapsel om het gewricht noemen we de synovia, deze zorgt voor vocht (synoviaal vocht) dat dient voor het smeren van de knie.Tussen het dijbeen (femur) en scheenbeen (tibia) zit de meniscus, deze dient als schokdemper om het gewicht van het lichaam op te vangen tijdens verschillende activiteiten (rennen, springen, lopen).
Passieve stabiliteit
Om stevigheid aan de knie te geven en om bewegingen te remmen is de knie voorzien van een aantal banden. We hebben de voorste- en de achterste kruisband: deze noemen we zo omdat ze elkaar kruisen dwars door het gewricht heen. De functie van de twee banden is om de voorwaartse en achterwaartse beweging te remmen. Wanneer één van deze beze banden scheurt, neemt de stabiliteit van de knie af en ontstaat er een instabiele knie.
Aan de zijkanten van de knie zitten sterke banden, die zijwaartse bewegingen van de knie moeten remmen. We noemen deze banden onze collateraalbanden. De mediale collateraal band zit aan de binnenzijde van de knie, de laterale collateraalband bevindt zich aan de buitenzijde van de knie. Letsel aan één van deze banden uit zich door instabiliteit naar de mediale of laterale richting.
Actieve Stabiliteit
Naast de passieve stabiliteit, wordt een groot deel van de stabiliteit van de knie verzorgd door spieren en pezen. De dijbeenspieren (M. Quadriceps) zorgen voor het strekken van de knie en de M. Hamstrings zorgen voor het buigen van de knie. Samen met de adductoren (deze zitten aan de binnenzijde van het dijbeen) en de kuitspieren zijn dit de belangrijkste spieren van de knie. Doordat zij met hun pezen over het kniegewricht lopen, zorgen zij voor de stabiliteit in de knie.
Wanneer de knie té instabiel is voor sport, werk, of zelfs in het dagelijks leven, kan dit probleem operatief opgelost worden. Maar voordat het zover is ga je natuurlijk eerst een fysio traject in. Fysiotherapie kan namelijk bijdragen aan het verhelpen van deze problemen én het voorkomen ervan. Want iedereen weet: voorkomen is beter dan genezen.
Heb jij last van knie instabiliteit? Neem dan contact op met onze fysiotherapeuten.
Wil je in de zomerstop werken aan je actieve knie stabiliteit door middel van kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en lenigheidsoefeningen? Start dan met onze HIIT trainingen!