Coördinatie

Coördinatie is een redelijk breed begrip, denk hierbij bijvoorbeeld aan balans en stabiliteit, maar ook het sleutel in het sleutelgat steken, of het schieten van een bal met voetbal, of het uitvoeren van een squat met een stang.

Coördinatie is één van de grondmotorische eigenschappen, naast kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid en snelheid.

Grondmotorische eigenschappen zorgen ervoor dat jij je sport zo goed mogelijk uitvoert. 

Door bewegingen nauwkeurig uit te voeren kan energie bespaard blijven, hierdoor hou je meer over voor kracht, snelheid of uithoudingsvermogen. 

Coördinatie is een zo optimale samenwerking van de zintuigen, hersenen en zenuwstelsel.

Het centrum van je coördinatie is je centrale zenuwstelsel, deze bestaat uit kleine hersenen, grote hersenen, hersenstam en het ruggenmerg. Zintuig Informatie wordt door het centrale zenuwstelsel verwerkt, deze stuur opdrachten via zenuwbanen naar de spieren. Vervolgens worden deze spiergroepen geactiveerd. 

Coordinatieverbetering treedt al na een korte periode van krachttraining in en in sommige gevallen kan men zelfs in de eerste training al een verbetering van coördinatie zien. 

De basis van krachttraining is coördinatie. Wil je zwaarder en moeilijkere trainingsoefeningen uitvoeren, wil je eerst de bewegingen goed uit kunnen voeren. 

Bij de uitdagende trainingen van Goldcoast trainen we alle 5 de grondmotorische eigenschappen, zodat jij het maximale uit je training haalt.