Lage rugpijn

Veel mensen hebben wel eens last van lage rugpijn. In de meeste gevallen is die lage rug pijn een gevolg van het door de rug gaan, ook wel in de volksmond genoemd SPIT.

Je maakt een willekeurige beweging in de rug en je voelt opeens een schietende en stekende pijn in de rug. Hierna verkrampen de spieren in de rug en zijn alle bewegingen hartstikke pijnlijk, je kunt je niet meer ontspannen en bijna elke houding is pijnlijk. 

In veel gevallen trekt de pijn in de rug vanzelf weg na een weekje, hierbij is bewegen en in een latere fase sporten heel belangrijk. Ook kunnen mobiliserende (rek) oefeningen (zoals hieronder genoemd) goed werken.

In sommige gevallen is de pijn na 1 week nog steeds aanwezig en neemt het weinig tot niet af, en in sommig gevallen kan de pijn toenemen. Dan is het handig om contact op te nemen met een fysiotherapeut die helpt u dan met een persoonlijk behandeltraject. Hierbij kan de fysiotherapeut gebruik maken van verschillende behandeltechnieken zoals: masseren, mobiliseren, motorische training en nog veel meer. Dit is met het doel om de klachten te  verminderen/ helemaal weg te halen en toekomstige klachten te voorkomen.

Mobiliserende oefeningen:

  • Knieën naar de borst toe trekken in ruglig
  • In ruglig de knieën gebogen naar links en rechts laten vallen, waarbij de schouders op de grond blijven
  • In zit de onderrug hol en bol maken door de bekken te kantelen
  • In ruglig met de benen gestrekt, de benen omstebeurt langer maken 

Als u vragen heeft of het toch niet helemaal vertrouwd of de klachten zijn na een week nog steeds aanwezig neem dan gerust contact op met ons.