Hamstringblessure is de meest voorkomende blessure bij voetbal. Daarnaast is het ook een veel voorkomende blessure bij sporten zoals hockey, honkbal en basketbal.
18% van de mensen die een hamstringblessure hebben gehad, zullen een tweede blessure aan de hamstring mee maken.
De meeste hamstringblessures ontstaan bij een volle sprint, na een aantal stappen voel je een scherpe en schietende pijn in de hamstring, waarbij je soms ook iets voelt knappen. Verder spelen gaat dan niet meer.
Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
- Slechte/geen warming up
- Verminderde spierkracht van de hamstring
- Verminderde coördinatie van de hamstring
- Verminderde spierkracht van omliggende spieren
- Vermoeidheid van de spier
- Bewegingsbeperking van gewrichten
Bij schade aan de hamstring, moet je lichaam eerst de schade opruimen en herstellen. Hierbij kennen we 3 fasen:
- Ontstekingsfase; deze duurt 1 tot 5 dagen en hierbij ruimt het lichaam de afvalstoffen op en kunnen de klachten wat toenemen
- Proliferatie fase; deze start ongeveer na 2 dagen na de blessure en kan duren tot 21 dagen na de blessure. Hierbij maakt het lichaam nieuw weefsel aan op de beschadigde plek
- Organisatiefase; deze start 1 tot 3 weken na de blessure en kan een jaar duren, hierbij maakt het lichaam het weefsel, wat tijdens de proliferatiefase is aangemaakt, weer sterk en legt het de juiste richting op.
Prognose
De gemiddelde duur naar RTO (return to play) ligt tussen de 8 en 73 dagen. Dit is erg persoonsafhankelijk en natuurlijk ook aan de ernst van de schade aan de spier.
Behandeling
Na een aantal dagen als de ontstekingsfase voorbij is, kan er gestart worden met oefeningen. Deze zijn op geleide van pijn. Om hier zo goed mogelijk aandacht aan te geven is het wenselijk om dit onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen.
Ervaar jij wel eens hamstringblessures, of heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op en onze fysiotherapeuten kunnen jou helpen. 0683263949 of stuur een mail naar woerden@goldcoastfysio.nl