Enkel

De enkel bestaat uit het bovenste en onderste spronggewricht, waarbij het bovenste spronggewricht bestaat uit het kuitbeen, scheenbeen en het sprongbeen (ook wel de talus). Het onderste spronggewricht bestaat uit het sprongbeen en hielbeen. De bewegingen zijn verschillend in de 2 gewrichten ook al zijn deze bewegingen niet helemaal zuiver. In het bovenste spronggewricht is het mogelijk om de voet te heffen en naar beneden te laten wijzen, deze bewegingen noemen we ook wel dorsaalflexie en plantairflexie. In het onderste spronggewricht kantel je de voeten vooral, deze bewegingen noemen we ook wel inversie/supinatie (naar binnen) en eversie/pronatie (naar buiten).

Rondom de enkel zitten ook meerdere banden, ook wel ligamenten genoemd. Deze ligamenten zorgen o.a. stabiliteit en dat bewegingen op tijd worden geremd. De ligamenten kunnen we verdelen over 3 gebieden, de binnenste en buitenste enkelbanden, deze zorgen ervoor dat je je enkel niet te kan kantelen (denk aan een verzwikte enkel) en de syndesmose, dit is een vlies dat tussen het scheenbeen en kuitbeen zit en voorkomen dat de deze niet te veel roteren t.o.v. elkaar en van de enkel.

Naast botten en ligamenten, hebben we natuurlijk ook spieren rondom de enkel zitten. De bekendste spiergroep is de kuitspier (M. Triceps Surae), deze zorgt ervoor dat we de voet naar beneden kunnen laten wijzen. Daarnaast hebben we meerdere spieren zitten, die de andere bewegingen van de enkel en voet mogelijk maakt. 

Een verzwikte enkel is een veel voorkomende klacht, waarbij banden en spieren opgerekt kunnen worden of zelfs inscheuren of afscheuren.

Een goede begeleiding naar volledig herstel is dan belangrijk.

Onze fysiotherapeuten bij Goldcoast kunnen jou helpen om na een verzwikte enkel weer jou actieve leven op te pakken.